ŚWIATOWY DZIEŃ JAJA
W piątek 10 października nikt się nie nudził. Tego dnia czekały wszystkich uczniów atrakcje związane ze Światowym Dniem Jaja, który zorganizowaliśmy we współpracy z firmą AMIGO. Ale po kolei...
Najpierw klasy szóste kroiły jajka i szczypiorek na pastę jajeczną. Krojenie jaj szło tak dobrze, że z rozpędu pokrojono także jajka ugotowane na konkurencje sportowe dla klas drugich. Następnie rozpoczęły się konkursy sportowe - oczywiście z... jajem. Warto wymienić co ciekawsze: "jajcarski" taniec, wyścigi z jajem, sadzenie i zbieranie jaj, hokej z jajem, podawanie jaj w rzędach (wyniki wyścigów z jajem klas IV-VI tutaj).
Jest rzeczą oczywistą, że nie mogło zabraknąć naukowego podejścia do tematu. Na tablicach pojawiły się wykonane przez uczniów klas IV-VI plakaty informujące o odżywczych zaletach jaj, hasła zachęcające do ich spożywania oraz przepisy kulinarne. Były konkursy tematyczne i klasowe prace plastyczne pod hasłem "Klasa z... jajem". Jesteśmy pod wrażeniem wyczarowanych przez klasy III ozdobnych jaj i plastycznych różności jajecznych wykonanych przez uczniów z klasy If i Ih. W międzyczasie we wszystkich klasach odbywały się śniadania z jajem. Zaś kulinarnym hitem były przyrządzone własnoręcznie przez uczniów kanapki z pastą jajeczną, które zostały wyłożone podczas długiej przerwy. Kanapki były tak dobre, że znikały z tac w przysłowiowym okamgnieniu.
To był naprawdę udany dzień z... jajem, a naszą relację zakończmy wierszykiem:
To nie jest bajka,
że warto jeść jajka!
Warto, bo jajka kurze
obojętnie małe, czy duże
wartości odżywcze mają,
więc siłę i zdrowie dają!
Organizatorzy Światowego Dnia Jaja